Lletres creuades per un barri millor

Mes: febrero 2023

Escalfant taulers

Quan falten menys de 24 hores per tal que comenci el torneig, ja s’han inscrit 28 persones. El Campionat de Scrabble de l’escarxofa del Prat ja és una realitat. I penseu que és el primer campionat d’aquesta naturalesa que se celebra a El Prat des de fa uns quants anys. És la tornada d’un determinat model de scrabble de competició que no semblava possible.

Vull fer un campineig

Sí, ho heu llegit bé. Vull fer un campineig. Bé, vull organitzar una competició de scrabble. Vull que sigui la millor del món mundial i més enllà. Per aquest motiu, he de pensar en tots els detalls detingudament.

Primer, el nom: torneig o campionat? Deixat de banda Open, que ja vaig utilitzar quan vam crear la competició de scrabble per aduls més antiga d’Espanya, puc utilitzar torneig o campionat. Cadascuna té els seus avantatges. Però, como vull que sigui la millor, la unió fa la força. Per tant, campineig, nom harto sonoro y significativo.

Un cop resolta aquesta qüestió, he d’escollir la llengua de la competició. Sembla fàcil, no? Doncs, sí. I ja ho he decidit, serà un campineig de scrabble en coreà/a. Sí, no us ho esperaveu, oi? Ja veieu que serà un campineig èpic. Ja puc copsar l’enveja que circula per internet i per tots els cercles escrabblístics. I això que encara no ho he fet públic.

I així arribem al nom complert: I CampineiG MultiversaL de ScrabblE en Coreà/A. I sí, jo ho sé, un altre èxit. Tothom sap que un bon nom ha de tenir moltes lletres majúscules molt ben distribuides.

Podria organitzar jo solet el Campineig però no vull tenir sorpreses. Per això, he contactat amb la federació corea/a/na, la F.O.S.C.A, (federació obscura de scrabble en coreà/A Asociation) per tal que recolzin la idea i per no coincidir amb algun altre campionat, menor naturalment que tot un campineig.

Bé, per un dia ja és molta feina, ni que fos de Saint Andrew (separat). Us continuo informant quan tingui més notícies. Espero que us apunteu al Campineig.

Canet de Mar

Una vegada, algú em va dir que si no feia una crònica la mateixa tarda del campionat no tenia cap sentit fer-la. Sabia i sé que mentia però llavors em va afectar igual.

El passat dia 11 de febrer es va celebar a Canet el Vii Campionat de Scrabble en Català, amb normes FISC. Va guanyar el campionat en Carles Cassanyes, de Sabadell. En segon lloc, va acabar la Cristina Bassóns, de l’Hospitalet i, en tercer lloc, en Salvador Batlle, també de Sabadell. En Francesc Gelabert va fer una bona actuació, en 13è lloc i fent el seu objectiu de la meitat de partides guanyades. Com sempre, enhorabona als guanyadors.

La participació va ser prou bona, amb 25 jugadors – i/o o jugadores- i la nostra puntuació pel torneig és de 220,7 punts SC amb el nou bàrem amb el que anirem actualitzant la resta de campionats.

La informació ha estat recollida de la pàgina de la FISC que, aquest cop, ha publicat puntualment la crònica. No sé, però, si ho va fer el mateix dia.

El nom fa la cosa?

Fa uns dies, llegint la plana web del club de Sant Andreu, http://scrabble-santandreu.com, vaig veure com una web històrica en castellà escribescrabble escribescrabble.blogspot.com escrita per l’Adelaida Romero canviava el seu nom i a partir d’ara es dirà escribe léxico.

I vaig començar a pensar si això no és una tendència clara: primer va ser la plana de la Federación internacional de scrabble en español, FISE, fisescrabble.org que va canviar el nom -no l’adreça electrònica- per FILE, Federación internacional de léxico en español.

Ara passa el mateix amb la pàgina de l’Adelaida. De fet, a més, la principal plana on juguem en línia és l’Apalabrados. I per acabar, Mattel deixa de fabricar el joc en llengua catalana. Són senyals suficients? Ens hem de plantejar el canvi de nom del nostre joc i sortir de l’ecosistema Mattel?

Recordo que fa uns dies, parlant amb el Francesc Gelabert del principal club d’El Prat, Scrabble Delta Prat, scrabbledeltaprat.cat, em deia que existia el terme parauler com a alternativa. És aquest el camí amb aquest o amb un altre nom?

De moment, no tinc la resposta.

Torneigs i torneigs

Tots els torneigs són bons. Però, fa un temps vaig decidir que faria una classificació dels campionats segons uns criteris personals i intransferibles. Ara, un cop celebrat el Campionat de Sant Andreu de Palomar hi torno. Una reflexió prèvia. Potser sóc jo, però crec que costa massa trobar la informació sobre els diferents torneigs i en un món tan petit com l’scrabble en català ens ho hauríem de fer mirar, a vegades sembla que no volem que els altres se n’assabentin dels «nostres campionats».

En aquest cas concret, un dels criteris que utilitzo per les classificacions dels campionats és el nombre de rondes de cada campionat. Però, quantes rondes va tenir el campionat de Sant Andreu? Com no tinc la dada, suposaré que la Montse Hergueta va guanyar totes les rondes i que, per tant, el Campionat en va tenir cinc rondes.

Així doncs, la classificació queda de la següent manera

1 9è Mundial 2022, a Molins 638,0 punts

2 Gran Torneig 2022, a Girona 177,6 punts

3 Gran Torneig 2022, a Barcelona 329,2 punts

4 9è Torneig de Sabadell 2022, 365,3 punts

5 V Campionat de Sant Andreu de Palomar 2023 121,6 punts

6 XVI Torneig d’El Prat 2022 138,4 punts

7 Campionat d’Andorra 2022 117,3 punts

Torneig de Sant Andreu de Palomar

El passat dia 28 de gener es va celebrar la cinquena edició del Torneig de Scrabble en Català de Sant Andreu de Palomar. Recullo la notícia a partir del fantàstic blog Escribe Léxico de Adelaida Romero -en algun moment haurem de fer una reflexió sobre això-.

Va guanyar el campionat la veterana jugadora Montse Hergueta, del SACS, seguida per Salvador Batlle, del club de Sabadell i d’en Jordi Pujol, de Malgrat de Mar. Com sempre, enhorabona a tots.

2n 1r Campionat de Scrabble de l’escarxofa del Prat

El proper dissabte 25 de febrer, el Club de Scrabble Delta Prat organitza el 2n 1r Campionat de Scrabble de l’escarxofa del Prat . Sens dubte, una gran notícia i que com consta al cartell feia anys que esperàvem.

Serà un torneig a sis rondes amb un component temàtic i que servirà com a posada de llarg de l’ampli grup de joc conformat al voltant del club i de les trobades quinzenals a l’Artesà d’El Prat.

Podeu informar-vos i inscriure-us -ho heu de fer!- a la pàgina web del club: scrabbledeltaprat.cat