Lletres creuades per un barri millor

Mes: noviembre 2022

Gran Torneig de Scrabble de Girona

Aquest cap de setmana s’ha celebrat la segona edició del Gran Torneig de Scrabble, organitzat per la FISC i la Plataforma per la Llengua. Ha quedat clar que serà un campionat itinerant ja que, després de l’edició de Barcelona, aquesta segona s’ha celebrat a Girona.

Ha comptat novament amb premis econòmics encara que més petits que els de la primera edició. S’ha de valorar, malgrat tot, la gran capacitat comercial de la FISC a l’hora de cercar patrocinadors..

El guanyador del campionat ha estat el Joan Gelabert, seguit de l’Eva Gironès en segona posició i d’en Salvador Batlle, en tercer lloc.

Veiem aquesta informació en un video de youtube fet per la FISC, ja que com és habitual la seva plana web no recull informació dels campionats que fa.

La puntuació del campionat és de 177,6 punts scrabble, ocupant la segona posició clarament per sobre dels altres campionats però molt lluny del Mundial, demostrant, un cop més, que els diners són importants però no ho són tot, ¿no?.

Nivell Mundial

Parlem del Mundial. En primer lloc, hem de dir que el nivell organitzatiu era molt correcte: bona sala, amabilitat i disponibilitat de l’organització, aperitius, begudes i fruita per reposar l’esforç de les partides i un nivell informàtic estratosfèric. És molt gratificant tenir estadístique de tot en temps real: punts, partides, scrabbles, mitjanes, etc.

Quant a coses negatives, encara que no sigui culpa de l’organització, tots ens hauriem de preguntar per què el mateix cap de setmana del mundial s’organtitzen activitats d’scrabble en català en altres ciutats o per què altres campionats de molt menys nivell i menys participació tenen uns premis molt superiors al del campionat de més nivell de Catalunya. I això últim ho tornarem a veure aquest proper cap de setmana a Girona.

Pel que fa al nivell del campionat en la nostra classifació particular, passem a comptar els punts del campionat.

Segons la nostra valoració, el Mundial té 836,8 punts de valoració.

Així, la nostra classificació de campionats és la següent:

  1. Mundial 2022 836,8 punts SC
  2. Gran Torneig 2021 100,7 punts SC
  3. Torneig de Sabadell 2022 100,5punts SC
  4. Torneig d’El Prat (sic) 2022 46,8 punts SC
  5. Campionat d’Andorra 2022 32,7 punts SC

Pot semblar molta la diferència però tant el nivell de participació com el nombre de participants com el nombre de rondes fa que aquest torneig no es pugui comparar amb cap altre organitzat enguany.

9è Mundial Scrabble en Català

Aquest passat cap de setmana s’ha celebrat a Molins de Rei el 9è Mundial de Scrabble en Català.

Amb la millor participació de l’any, 45 jugadors i jugadores, finalment es va imposar en Carles CASSANYES, seguit de l’Albert RODRÍGUEZ , amb passat pratenc, i de Lluís de YZAGUIRRE.

CARLES CASSANYES, CAMPIÓ MUNDIAL EN CATALÀ 2022

La participació pratenca va acabar amb el 24è lloc del Francesc GELABERT, i premi a la millor paraula amb l.l per «al.legareu», i el 28è lloc del Manuel GRANADOS -jo mateix-, que també va ser el segon millor jugador de menys de 1000 punts de Barruf, la classificació dels jugadors de scrabble en català de l’AJUSC, organitzadora del campionat juntament amb el club de Molins, MOT I MÉS.

EL JUGADOR PRATENC FRANCESC GELABERT

Enhorabona als organitzadors i als guanyadors. Deixem les crítiques per un altre dia… proper.

FOTO DEL PODI

Classificació de tornejos

Quan vaig començar a escriure aquesta pàgina, tenia la ferma intenció de fer unes classificacions alternatives a les que tots coneixem. De moment, però, no he tingut ni temps ni ganes.
Malgrat això, he començat per fer una classificació dels diferents campionats.
No és tracta de fer de mejnys a ningú. Tothom que organitza un campionat fa un gran esforç i s’ha de reconéixer sempre. Malgrat això, no tots els tornejos tenen ni la mateixa participació ni el mateix nivell i crec, sincerament, que pot ser bo tenir una referència del nivell de cada campionat.
Més endavant ja explicaré, si cal, els criteris que he considerat. De moment, només posaré un número que marcarà el nivell que li dono al campionat.

28 de maig 1r Gran Torneig de Scrabble de Barcelona, 100,7 punts SC
19 de setembre XVI Torneig d’El Prat (sic), 46,8 punts SC
22 d’octubre 9è torneig de Sabadell, 100,5 punts SC
23 d’octubre Campionat d’Andorra, 32,7 punts SC

Clarament destaquen dos campionats: el de Barcelona, amb importants premis econòmics i, gairebé al seu nivell, el campionat local de Sabadell.
Demà començarà el mundial que, sens dubte, superarà de molt llarg tots els altres tornejos de l’any.

IV TORNEIG D’ANDORRA

Fa uns dies s’ha celebrat també el IV Torneig Internacional de Scrabble d’Andorra amb una participació de 18 jugadors i jugadores.

El torneig, celebrat a la Biblioteca Comunal d’Encamp, segons recollim de la pàgina de la FISC

.La guanyadora ha estat la jugadora andorrana Eva Gironès. En segon i tercer lloc han acabat l’Eva Rovira i el Joan Sans, ambdós del Vendrell.

Gràcies, Sabadell

Han passat moltes coses les últimes setmanes en el món de l’scrabble, tant en català com en castellà. I m’agradaria parlar d’algunes d’elles. Però el primer és el primer. Vull donar les gràcies als organitzadors del torneig de Sabadell per la bona feina que han fet un any més. Per mi ha estat molt important participar i sentir-me jugador d’scrabble un cop més.

La veritable força de l’scrabble.